Vetlanda
Kvarnens förskola
Huvudmeny
Lyssna

Resa till Sommarflugan

Nu är det bara sommaren kvar att befria. Vi vågar inte resa innan vi fått ok från Miranda. Som tur är dröjer det inte så länge innan det kommer ett brev.

Där står det viktiga saker. Det verkar som att Hepsiba även har tagit några Årskristaller från Karlsson Linné. De behöver han varje midsommar när det är dags att ge Årstidsuret ny magi så att det ska fungera hela året. Miranda vill att vi frågar Sommarflugan om han sett dem. Men… först måste vi hjälpa Sommarflugan med något mycket viktigt! Det behövs mer blommor så att insekterna i Vivaldia kan suga nektar, problemet är att det finns alldeles för lite blommor nu. Vi får till uppgift att tänka ut något att göra åt det problemet. Hmm… Vi bestämmer oss för att göra fröbollar som vi tar med när vi reser till Sommaren…

Det känns roligt att äntligen få gå in igenom den sista porten i Vivaldia, det är verkligen Sommar nu. Varmt och fågelsång, myggor överallt! Vi ser ingen figur till att börja med, men Sommarflugornas källa passerar vi. Hoppas vi får vatten från den… Stigen leder oss uppför en brant backe, och snart ser vi någon som springer runt och surrar hit och dit. Den sätter sig på en stubbe och flämtar trött, då upptäcker den oss. Det är Sommarflugan, ledaren för Sommaren. Den verkar ofarlig och ganska rolig när den börjar prata med oss.

Sommarflugan är trött för det är jobbigt att flyga runt och leta nektar när det inte finns så mycket blommor. Den har aldrig sett barn från människovärlden så lite nyfiken luktar den på ett barn som har blommor på tröjan. Sommarflugan pratar mycket men vi försöker få den att lyssna på oss, så vi kan berätta om att vi är här för att hjälpa Karlsson Linné från förbannelsen. Vi visar våra fröbollar och frågar om det finns någon äng att lägga dem på. Jodå det finns en äng -”flyg efter mig!” ropar Sommarflugan och flyger iväg. Barnen hänger på och i full fart landar vi på en äng.

Där tar vi fram fröbollarna och alla barnen får lägga ut dem lite varstans. Nu hoppas vi att det ska börja växa blommor! Sommarflugan blir lite lugnare så vi kan prata med den igen. Vi får höra att den både ser och hör Hepsiba ibland. Hon går på sin svarta hjärtans stig som gränsar mot Sommaren, och hon låter inte glad. Hon gråter och ser ensam ut. Det verkar som hon har ett hemligt ställe dit hon går, och på vägen dit plockar hon blommor. Alltid 10 stycken. Sommarflugan verkar faktiskt tycka att det nog är synd om henne ändå, och att det kanske inte var så snällt av alla ledarna i Vivaldia att bestämma att de inte skulle bjuda henne på Karlsson Linnés kalas. Det har vi inte tänkt på, men kanske är det så att hon blev ännu elakare då… Nu blir vi nyfikna på att se hennes hemliga plats. Vi lämnar Sommarflugan som ska gå till källan och hämta vatten till oss. Vi tänker att det är bäst att vi också plockar 10 blommor på vägen dit. Det är lite mörkt och kusligt på vägen dit, och vi upptäcker en fälla ”Hepsibas öga” som vi klarar av. Vi hittar en plats som ser speciell ut.

Det måste vara Hepsibas hemliga plats. Där står en tom vas, vi sätter våra 10 blommor i den. Då upptäcker vi något. En gammal sliten bok. När vi försiktigt tittar närmare på den förstår vi att det är Hepsibas dagbok. Hon har skrivit sina sorgliga tankar… Egentligen ska man ju inte läsa någons dagbok utan att få lov till det, men vi bestämmer oss ändå för att läsa. Det är så mycket viktigt som ska lösa sig nu och vi måste få reda på hur Hepsiba tänker. Fröken läser och alla barnen lyssnar. Hepsiba skriver om hur det var när hon flyttade till Vivaldia och kände sig utanför, och om hur hon inte kunde låta bli att ta de vackra Årskristallerna…

Det är riktigt sorgligt att höra om hur hon faktiskt börjat ångra sig nu, men att hon inte vet hur man gör när man vill ändra sig. Hennes hjärta blev svart av ilska när hon inte blev bjuden på kalaset. Oj oj vi börjar nog hålla med Sommarflugan om att det är synd om Hepsiba ändå. Vi hittar något mer vid hennes hemliga plats. Ett vackert skrin som vi öppnar, där i ligger det 4 kristaller. Kan det vara Årskristallerna som hon tog från Karlsson Linné…? Det tror vi så vi tar dem med oss. Vi fortsätter på stigen som går väldigt nära Hepsibas, vi ser till och med fotspår som vi tror är hennes. Hu lite läskigt är det ju!!

Vi lämnar spåren och närmar oss källan igen. Där väntar Sommarflugan på att ge oss en flaska källvatten, och den magiska staven! Vi tackar så mycket, och den glada Sommarflugan får surra iväg. Den vill visst in till Våren och göra sig fin på salongen. Nu måste vi göra proceduren i trollroten en sista gång. Sommarbarnen får krypa med staven innan vi lägger den på altaret vid Årstidsuret. Nu har vi hjälpt alla ledarna så att de fått ha sin årstid. Tänk så bra vi har klarat det… Om vi bara kunde befria Karlsson nu med så skulle allt bli så bra… Vi har vatten från alla 4 källorna nu i alla fall, vi måste prata med Miranda om hur det ska gå till.

Relaterade länkar

Kontakt

Anna Sjölin

Förskollärare
Förskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-577 95, 070-343 14 30
anna.sjolin@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2018-06-13

Synpunkter och klagomål

Kvarnens förskola
Norrvägen 8
574 34 Vetlanda
Telefon: 0383-577 93

Verksamheten drivs av
Vetlanda kommunlänk till annan webbplats
Telefon växel: 0383-971 00