Vetlanda
Kvarnens förskola
Huvudmeny
Lyssna

Resa till Våren- äntligen!

Hemma på förskolan väntar och väntar barnen på att det ska hända något på vår Magiska karta… så glädjen är stor när de en dag upptäcker att det börjat glittra i Våren. Äntligen!

Och så kommer Miranda för att tala om att det är dags för oss att resa, det kommer också brev från Hedvig som spanat åt oss igen. Hon ska lämna mer information åt oss vid stenen när vi reser. Nu är vi alla taggade att komma iväg. Brevet från Hedvig hittar vi, det är mycket att läsa som vi behöver veta för att kunna lösa uppdragen i Våren… Vi ska träffa Vårälvan till att börja med, Hepsiba har gjort något elakt mot älvorna. Vi tar oss in i Vivaldia för att få reda på vad. Men
hon har visst bytt lösenord igen så vi får gissa oss fram. ”Vårblomma” funkar!

Vårporten är vacker tycker vi, och det är spännande att få träffa Vårälvan. Hon kommer emot
oss när vi kommit in igenom porten. Hon verkar lite blyg… vacker är hon med blått hår och en gul fin klänning. Fast hon ser ledsen ut. Vi lyssnar när hon berättar. För det första så är hon orolig över att magin i Magiska staven inte har fungerat, för våren verkar inte vilja komma på riktigt. Vi funderar tillsammans, vi gjorde ju rätt. Fast det är klart att ett barn fattades ju av Vinterbarnen när de kröp genom Trollroten. Kan det vara det som är felet? Vi säger att vi kan pröva igen om hon lånar ut staven till oss… Det får vi, så vi går tillbaka till Trollroten. Sedan får hon staven igen och vi fortsätter lyssna på hennes problem.

Jo det är så att Vårälvorna snart ska ha sin stora vårbal som de har varje år för att fira Våren. Hepsiba blev sur och tyckte det var orättvist att bara de skulle ha det roligt, så hon gjorde något elakt igen. Hon tog Vårälvans finaste saker som hon ska ha på balen och gömde dem. Hennes skor, halsband, sjal, kam och hennes krans till håret. Och såklart har hon gömt dem med magi och klurigheter. Vi fortsätter läsa på brevet vi fick från Hedvig för att veta hur vi ska göra. Vi ska hitta en klurig ledtråd, men först måste vi hitta speciella magiska föremål.

Det första vi ska hitta är 5 silverkottar som är gömda i Älvornas skafferi där de samlar sin mat. Vi hittar fram till platsen och börjar leta runt. Till slut lyckas vi hitta silverkottarna, en efter en. Nu går vi vidare, vi är nära Vintern nu. När vi spanar mellan träden skymtar vi platsen där Häxhatten står, där Vinterhäxorna haft sin Isfestival. Älvan berättade för oss att de festat och skrålat hela natten lång så älvorna kunde inte sova. Vi ser en massa skräp, de har tom varit inne i Våren och skräpat ner. Hmm bäst att städa tycker vi, Planetskötare är vi ju. Sedan går vi vidare mot nästa plats vi ska hitta. Tur att vi har Hedvigs brev att följa.

Nu ska vi ta oss till Älvornas salong, där de gör sig fina inför vårbalen. Där ska vi hitta 13 gyllene stenar. Salongen är fin tycker barnen. Men inte så lätt att hitta stenarna, för det är många burkar att titta i. Men vi hittar dem och tar dem med i vår korg.

Vi är så upptagna av att hitta rätt platser och saker att vi nästan missar en fälla. Snabbt får vi backa och göra ”ormen”. Puh inget larm gick! Nu är vi på väg till Älvornas dansskola, där älvorna övar inför balen. Det ser ut som en spännande plats… Tydligen spelar de musik där också. När vi närmar oss hör vi ljudet starkare och starkare. En fin melodi (Vivaldis ”våren”)

På en filt ligger det olika instrument som man kan spela på, och i träden hänger det noter. Här ska 3 fladdermusvingar vara gömda. Vi letar reda på dem och sedan slår vi oss ner på filten och lyssnar på den vackra musiken. Man blir ju sugen på att spela! Alla väljer var sitt instrument och så spelar vi allihop samtidigt. Det är roligt!

Här har älvorna säkert det trevligt i sin dans och musikskola. När vi lämnar platsen är vi på gott humör. Nu har vi alla de speciella magiska föremålen som vi skulle hitta. I Hedvigs brev står det nu att vi ska ta oss till Solplatsen. Vi hittar den, det är en speciell plats för älvorna. Men nu har Hepsiba använt magi här. Hon har gömt ledtråden här med hjälp av kraften av en häxring. Det går att bryta kraften och göra ledtråden synlig. Det är det vi behöver de speciella magiska föremålen till. Först ska vi leta fram en ritning som Hedvig gömt under den stora granen… Den visar hur vi ska lägga föremålen. Vi tittar noga och lägger dem precis som på ritningen. Därefter ska vi läsa en speciell trollformel tillsammans tre gånger fast baklänges. ”Knixa knuxa häckeliväck”

När vi läst färdigt trollformeln så ska vi leta i mitten av ringen. Vi gräver försiktigt och hoppas att vi ska hitta ledtråden nu. Det kommer fram något… en trälåda. Det är där i ledtråden ligger. Men
vi förstår den inte… Hon är extra krånglig denna gången Hepsiba. Det ligger olika siffror i lådan och en lapp från Hepsiba…

Det verkar som att vi måste ta med ledtråden hem och klura på den. Vi tar med oss lådan och går vidare mot Vårporten. Då upptäcker vi ett stort öra som sitter på ett träd! Det är Hepsibas nya fälla, som hon gjort för att kunna lyssna på oss. Men vi vet att vi ska smyga knäpptysta förbi, det skrev Hedvig så det gör vi. Nu närmar vi oss Vårälvan igen. Hon ser fortfarande ganska ledsen ut.

Men vi tröstar Vårälvan med att vi är väldigt bra på att klura ut saker, vi ska nog klara att lista ut ledtråden så vi kan komma tillbaka för att hitta vår Hepsiba gömt hennes saker. Vi tar farväl av den vackra Vårälvan och ger oss av tillbaka till vår värld. Två korpar spanar på oss på vägen tillbaka men vi gör ramsan så att de inte kan se oss.

Relaterade länkar

Kontakt

Anna Sjölin

Förskollärare
Förskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-577 95, 070-343 14 30
anna.sjolin@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2018-05-07

Synpunkter och klagomål

Kvarnens förskola
Norrvägen 8
574 34 Vetlanda
Telefon: 0383-577 93

Verksamheten drivs av
Vetlanda kommunlänk till annan webbplats
Telefon växel: 0383-971 00