Vetlanda
Kvarnens förskola
Huvudmeny
Lyssna

Östen -ledare för hösten

Hemma på förskolan jobbar vi med att klura ut gåtornas svar.

Med hjälp av bokstavshjulet får vi fram ett ord. SKOG. Det är lösenordet vi behöver för att kunna komma in igenom porten till Vivaldia. Vi får också ett brev från Hedvig där det står viktiga saker som vi behöver veta innan vi kan resa till Vivaldia igen. För att förbannelsen ska brytas över Höst-trollen så att de ska vilja lämna tillbaka den Magiska Staven så måste vi först hjälpa dem med något. Vi måste också fråga efter deras magiska källa, alla årstiderna har en sådan och vi måste få en flaska källvatten från varje källa. Det behövs även en särskild ramsa för att få gå in i Höst-porten. Den ska Karlsson Linné lägga åt oss i en skreva i en stor sten… Så bra!

Vi är laddade när vi sätter oss på mattan för att resa till Vivaldia, den här gången ska vi minsann komma in i landet. Trångt är det på mattan men alla får plats. Nu vet Ugglebarnen hur det går till. Resekortet visar vägen. Vi upptäcker en fälla som vi klarar, Svampen. Snabbt ställer vi oss i en ring med armarna om varandras axlar. Sedan hittar vi den stora stenen där ramsan ligger. Så bra,
den tar vi med oss. Karlsson Linné ser vi inte till alls. Han måste gått någonstans för att leta efter mat. Det är spännande när vi kommer fram till Vivaldias port. Ska lösenordet fungera? Tillsammans säger vi SKOG… Sedan går vi igenom porten och över bron som leder till mötesplatsen. Det fungerade!

Vi tittar oss omkring, och ser de 4 portarna som leder till varje årstid. Något stort runt hänger på en trädstam, det måste vara Årstidsuret. Visaren står på Höst. Vi ser 4 stolar som vi tror är platserna till de 4 ledarna när de har möte här. Men nu är de ju bara osams pga förbannelsen och vill inte komma på några möten för att prata om det som händer i Vivaldia. Alla bryr sig bara om sin egen årstid, och stackars Karlsson Linné kan inte tala dem tillrätta för han kan inte ens komma in i landet. Vi måste verkligen försöka hjälpa dem alla. Tur att vi fick ramsan så att vi kan komma in till hösten. Vi ställer oss alla framför Höst-porten och säger som det står. ”Abrakadabra Höst så fin, låt oss alla komma in”

Nu kan vi komma in i Hösten. Spända ser vi oss omkring. Undra var Höst-trollen är någonstans. Ett barn får syn på en stjärna på ett träd. Oj fällan Stjärnan, snabbt håller vi händerna mot himlen och blinkar tre gånger med händerna. Puuh det klarade vi! Vi ser snitslarna som visar vägen vi ska gå. Det gäller att spana noga nu så vi inte missar något. När vi gått en bit så hör vi en röst som ropar… ”- Kom och köp!” Vem kan det vara? Vi går försiktigt närmare och får se någon som ser ut som ett troll.


Han verkar ofarlig så vi går fram så han får syn på oss. Det ser ut som en marknad där han står. Trollet presenterar sig som Östen –ledare för hösten. Han verkar lite vimsig och trött men lyssnar på oss när vi förklarar varför vi har kommit. Men Östen vill inte höra talas om att lämna över den Magiska staven till Vintern. Nej han vill att det alltid ska vara höst, och Karlsson Linné bryr han sig inte alls om. Hmm vi får nog vara listiga om vi ska få honom att ändra sig. Hedvig skrev i brevet att vi skulle hjälpa till med någonting. Östen verkar faktiskt bekymrad över någonting. Han visar vad han säljer på sin marknad. Lite konstiga saker tycker vi. Slemmiga gröna grodor, kokta ormhuvuden, Karlssons snus och rostade mussvansar, det låter inte så gott. Östen är ledsen för att siffrorna till hans siffertavla har kommit bort. Han är inte så bra på att räkna och känna igen siffror så han behöver den när han ska ta betalt på marknaden. Det är Hepsiba som tagit siffrorna och han vet inte var de är. Kanske vi kan hjälpa till att hitta dem. Han säger att han fått ett brev av en uggla som flög förbi, vi ser att det ser ut som ett Hedvig-brev så vi ber att få det.


Men fast vi lovar att försöka fixa hans siffertavla så är han fortfarande ganska tjurig. Vi får titta på källan, den är vacker. Men något vatten får vi inte ta. Vi får nog helt enkelt lämna honom och komma tillbaka när tavlan är fixad så kanske det går bättre då. Vi får ta med oss siffrertavlan, det är bra. Hoppas Hedvig har någon ny ledtråd åt oss i brevet.

Vi lämnar Östen som är ledare för hösten. Han tror inte att vi kan någonting om hösten men om vi kommer tillbaka vill han gärna att vi visar honom något om hösten. Det ska vi väl kunna ordna. Vi går en bit ifrån honom för att kunna läsa Hedvig-brevet i lugn och ro. Då får barnen plötsligt syn på en fälla. Hepsibas öga. Oj oj nu gäller det att gå förbi med ryggen mot. Det klarar vi! Sedan läser vi brevet från Hedvig. Hon vet hur vi ska göra som tur är…

Hedvig har spanat på Hepsiba igen och fått reda på att hon gömt siffrorna någonstans här i
Hösten. Det går att ta reda på var men det är lite klurigt. Först måste vi hitta 10 svampar som hon satt ut här i skogen. På svamparna finns prickar som man måste räkna innan man får plocka dem, samtidigt som man klappar i händerna samma antal. Vi börjar leta efter svampar och hittar dem en efter en. När vi hittat alla ställer vi upp dem på en lång rad.

Vi fortsätter läsa i brevet från Hedvig. Nu ska man räkna alla prickar på alla svamparna tillsammans och få ett tal som består av två siffror. Oj det blir mycket att räkna, vi gör det högt tillsammans. 55 blir det. Det två siffrorna i talet, 5 och 5 ska vi plussa ihop. Det blir 10 kommer vi fram till. Så många steg ska vi gå från baksidan av stjärnan på trädet… Hmm vilken tur att vi vet var det trädet är då. Vi letar upp det, det är inte så långt bort. Vi räknar 10 steg, där vi hamnar ska vi gräva. Så spännande!

Vi hittar något när vi grävet en stund. En grön ask. Kan det vara Hepsiba som gömt siffrorna i den? Vi öppnar och tittar… Ja det är det! Nu får vi ta med dem hem så vi kan fixa siffertavlan innan vi reser tillbaka till Östen igen. Vi är ganska nära Höst-porten så vi går ut ur Hösten. Där tittar vi en stund på mötesplatsen igen innan vi går tillbaka över bron och ut ur porten till Vivaldia. Ingen Karlsson Linné syns till, men vi hade med en smörgår till honom så vi lägger den på stenen där han gömt Höst-ramsan till oss. Där borde han hitta den. Nu ska vi hem och fixa så vi kan resa tillbaka snart igen. Det börjar kännas som att det är Vinterns tur nu, både i vår värld och i Vivaldia.

Relaterade länkar

Kontakt

Anna Sjölin

Förskollärare
Förskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-577 95, 070-343 14 30
anna.sjolin@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-11-21

Synpunkter och klagomål

Kvarnens förskola
Norrvägen 8
574 34 Vetlanda
Telefon: 0383-577 93

Verksamheten drivs av
Vetlanda kommunlänk till annan webbplats
Telefon växel: 0383-971 00