Vetlanda
Kvarnens förskola
Huvudmeny
Lyssna

Sagostig till Hustomtarnas Land

Spännande uppdrag hos Leif Mannagryn


Vi bestämmer en resdag, och så ger vi oss iväg! Resekortet tar mattan till rätt ställe, och vi är skyddade av Mirandas magi med de vackra stenarna som vi fick av henne. Snart så ser vi en Sagoport… Det är ingången till Hustomtarnas Land. Barnen är spända och nyfikna vad som ska hända. Därinne finns det snitslar som visar vägen, vi ska gå en speciell stig Ganska snart kommer vi fram till en plats som ser riktigt trevlig ut. Restaurang Glad & Mätt. Där står någon och jobbar, han ser lite förvirrad ut och blir förvånad över att se oss. Vi hälsar snällt på honom och när vi börjar prata mer så förstår vi att det är Hustomten Leif Mannagryn…

Så bra då har vi kommit rätt! Leif har vunnit en tävling och blivit hustomtarnas Mästerkock berättar han. Han börjar prata om den vackra Gunilla som han beundrar. Mitt i restaurangen sitter Gunillas Lagar fastspikade, och i soppan som Leif rör i ser vi rönnbär. Så tokigt, vi måste få honom att förstå att de är förtrollade. Leif verkar bekymrad över soppan, den är inte som den ska vara och han kommer inte ihåg hur han brukar göra den. Stackars Leif Mannaryn.

Vi säger att vi fått veta viktiga saker av Miranda som kan hjälpa honom. Denna soppan måste
göras med hjälp av magi och på samma sätt varje gång med speciella ingredienser. Det är rönnbärens fel att Leif inte minns hur. Vi ber honom titta i sin förklädesficka, där det ska ligga ledtrådar. Det stämmer! Tre stycken hittar Leif, vi får dem så att vi kan börja hjälpa till.

Vi lämnar Leif för en stund och börjar ledtrådsjakten. Hitta en triangel står det. Vi går förbi ett klädstreck där små-hustomtarnas kläder hänger på tork, så små de är. Det gäller att spana noga och inte gå för fort fram så man inte missar något. Ganska snart hittar barnen en triangel på ett träd. Nu ska vi tillsammans slå på knäna lika många gånger som triangelns kanter. Tre gånger slår vi. Mellan två ståtliga björkar växer det ormbunkar, av deras rötter görs ett magiskt pulver som vi behöver. Vi letar och letar och till slut hittar vi rätt. Nu har vi den första ingrediensen till Hustomtarnas Soppa… Ormbunkspulver

Vi tar fram nästa ledtråd. Hitta cirkeln står det, så vi fortsätter längs stigen. Vi ser något gult som ligger på marken, när vi tittar närmare ser vi att det är en regnjacka. Det ser faktiskt ut som fröken Märits regnjacka. Den som hon har letat efter. Det måste vara Leif som tagit med sig den när varit på vår förskola på natten. Så tokigt, vi tar med oss den. Så hittar vi en cirkel.

Vi ska bilda en cirkel tillsammans och säga tre ord som börjar på rund. Barnen tänker. Hund sund och kund kommer vi på. Här växer den Magiska Blåsvampen, vi ska hitta den och försiktigt plocka med oss en. Innan den plockas måste man säga namnet på tre svampar. Barnen har bra spanarögon och hittar snabbt svampen. Så vacker den är… Glittrande blå! Den behövs också i soppan. Efter detta ska vi hitta en rektangel, vi spanar vidare…

Nu ska vi hitta lika många pinnar som rektangelns kanter och bygga en på marken. Det fixar barnen med samarbete. Sedan ska vi hitta en uråldrig buske där det växer glittrande kottar och plocka 5 stycken. Men innan de plockas måste vi hoppa jämfota 5 gånger samtidigt.

Nu har vi allt som behövs till soppan. Glada fortsätter vi för att träffa Leif igen. Vi passerar ett ställe som ser ut en frisörsalong. Det sitter tomteskägg i ett träd, och kan man tänka en hårslinga rött hår. Gunillas tänker vi genast, har hon varit och klippt sig här. Hon ville vara snygg såklart. Så kommer vi fram till Leif igen, nu måste vi få honom att göra soppan rätt. Och prata lite allvar med honom om sakerna han tagit för oss i vår värld. Vi har hittat flera stycken här i Hustomtarnas Land. Leif verkar fortfarande bekymrad och vimsig.

Vi ber honom att titta i sin föklädesficka igen, där ska receptet som hans farmors mormor en
gång gett honom ligga. Nu har vi gjort som Leif brukar göra varje gång han ska tillaga soppan, och samlat in de rätta ingredienserna på rätt sätt. Han hittar receptet, vilken tur! Nu måste vi läsa noga… Allra först måste vi ta bort alla förtrollade rönnbär. Leif verkar förstå att vi vill hjälpa honom nu, så han går med på detta.

Först ska man lägga i kottarna, sedan smula den Magiska Blåsvampen och röra samtidigt som
man säger ramsan som vi fick av Miranda. Den har vi övat på. ”Abra kadabra simsala loka. Låt nu denna soppa koka. Röra röra ack så god. Ge oss tomtar kraft och mod”. Till sist ska vi hälla i ormbunkspulvret. Hjälp så spännande det är, ska soppan börja koka nu... Jaa det gör den! Det börjar bubbla mer och mer… Vi ber Leif att smaka på soppan och det gör han gärna. Mmm den smakar precis som den ska. Och plötsligt är han inte så där vimsig längre. Han kommer ihåg allting, och fattar hur tokig han har varit som börjat lyssna på Gunilla. Han skäms visst lite för att han tagit saker för oss. Nu vill han bjuda på nybakat bröd.


Vi vill gärna prata om Gunillas Lagar och att de inte är så bra. Det tycker inte Leif heller nu när han inte är förtrollad av rönnbären längre. Vi tar ner dem och visar Leif våra Bra Regler som vi gjort. Han tycker att de är jättebra och lovar att han ska visa alla Hustomtarna när de kommer för att äta sin soppa ikväll. Han verkar på humör för att ställa till med en fest för dem. Det låter
roligt. Han ska inte ta mer saker för oss, men han kommer då och då till förskolan på natten för att se att allt är i sin ordning. Lite bekymrad är han för att en del människor inte är rädda om naturen utan skräpar ner. Det har han faktiskt rätt i, vi ska tänka på det. Nu tar vi farväl av Leif Mannagryn och tar oss tillbaka till vår förskola igen.

För att komma tillbaka till vår värld så måste vi resa på vår Magiska flygande matta igen, säga rätt ramsa och vänta tills den landat i förskolans hall. Det fungerar perfekt! Så glada vi är för att vi lyckats så bra med vårt uppdrag. Nu har vi mycket att berätta om.

Relaterade länkar

Kontakt

Anna Sjölin

Förskollärare
Förskoleområde, Barn och Utbildning
Telefon: 0383-577 95, 070-343 14 30
anna.sjolin@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-10-03

Synpunkter och klagomål

Kvarnens förskola
Norrvägen 8
574 34 Vetlanda
Telefon: 0383-577 93

Verksamheten drivs av
Vetlanda kommunlänk till annan webbplats
Telefon växel: 0383-971 00