Esplanadens förskola

Språk och kommunikation

Samtalet är den mest grundläggande språkutvecklande aktiviteten för alla åldrar. Det bidrar till att ordförrådet ökar och ger kunskap om hur man samtalar, berättar och använder språket i sociala sammanhang.

Språklek

För att barn ska kunna utveckla ett rikt språk behöver de uppmuntran och språklig stimulans. Vi leker med språket dagligen på olika sätt för att utveckla barnens språk. Vi använder oss av högläsning, vi illustrerar sagor, sånger och dramatiserar. Vi gör berättarlekar, rim och ramsor, sånger, bokstavslekar med mera. Vi förstärker med konkret material och använder mycket bilder.

Fonomix

Vi jobbar med det läsförberedande materialet Fonomixlänk till annan webbplats med femåringarna. Det är en lek med pratljud, där ljuden visas som munnar. Det hjälper barnen att tidigt bli medvetna om språkljuden och förstå att om man sätter samman dessa ljud på olika sätt blir det ord.