Esplanadens förskola

Matematik i förskolan

Vi arbetar med matematik i förskolan genom att ta vara på vardagsmatematiken och gör den synlig. För små barn handlar det mycket om olika begrepp och att göra jämförelser av olika slag. Det kan till exempel handla om färg, utseende och storlek.

Att kunna urskilja och sortera efter olika egenskaper är grunden för matematik. Att kunna se likheter, para ihop föremål och se samband ger ökad förståelse för hur saker och ting hör ihop.

Det gäller också för oss att ge dem material som ger dem möjligheter att utveckla sina förmågor. Man kan till exempel sortera och klassificera knappar, kapsyler, strumpor.

Se mönster och lära sig känna igen olika former tillhör också grundläggande matematik. Dels kunna göra egna mönster men också kunna lägga efter en mall.

Att bygga med olika material ger många begrepp. Hög och låg, lång och kort, smal och tjock, lätt och tung och så vidare. Det gäller också att förstå hur olika konstruktioner fungerar. Hur ska jag bygga för att få ett så högt torn som möjligt? Hur kan vi få kulan att rulla genom hela banan? Barn vill gärna pröva och upptäcka på egen hand, men det gäller att vi vuxna finns till hands för att ge dem stöd och utmana deras tankar.

Förskolan ska sträva efter att varje barn:

• utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring
  • utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar
  • utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp
  • utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang.