Esplanadens förskola

Så arbetar vi

Vi arbetar för en förskola som stimulerar och lockar till lek, där man får upptäcka och lära sig nya saker. Vi vill låta barnen använda sin kreativitet och nyfikenhet i samspel med andra där vi pedagoger finns med som medforskare.

Leken är viktig för barns utveckling och lärande

Vi arbetar med att få en vi-känsla i gruppen där alla ska känna trygghet och att lära känna varandra både barn, föräldrar och personal. I vårt arbete lägger vi stor vikt vid leken både inomhus och utomhus. Det är i leken barnen utvecklar sitt sociala samspel, lär sig turtagning och samarbeta med mera. Vi pedagoger finns hela tiden med som stöd för att utmana och stimulera leken.

Samling

Varje dag har vi en gemensam samling då vi sjunger och har sagoberättande. Vi använder oss av konkret material och bilder som fängslar barnen och förstärker språkupplevelsen.

Traditioner

Vi är måna om att lära ut och fira våra svenska traditioner och högtider, såsom påsk, midsommar, advent, lucia och jul. Det är viktigt att alla barn får ta del av och känna sig delaktiga i dessa traditioner. Vi anser också att det är viktigt att ta del av andra kulturer och traditioner för att öka förståelsen och kunna leva sig in i andras värderingar och villkor.

Påsken firar vi genom att alla barn och pedagoger träffas och har en gemensam påskfest. Vi klär ut oss, sjunger påsksånger och äter påskbuffé.

Julen är den högtid vi uppmärksammar mest. Inför luciafirandet som vi har för alla föräldrar bakar vi lussekatter som vi sedan bjuder på. Varje år går de större barnen till Missionskyrkan för att lyssna till en berättelse om Jesusbarnets födelse.

Vid vår gemensamma julfest dansar vi runt granen, leker och sjunger och får besök av jultomten. Därefter bjuds alla barn på god jullunch.

Bokbuss

En gång i månaden lånar vi böcker av bokbussen som kommer och stannar precis utanför vår förskola. Det är alltid lika spännande att gå in i bussen och se alla böcker.

Anneli Albinsson

anneli.albinsson@vetlanda.se