Bollens förskola

Det pedagogiska året

Det pedagogiska året innebär att vi på förskolan har delat upp året i olika pedagogiska tårtbitar.

Pedagogiska året

Det pedagogiska året är både början på en process, en organisation och ett sätt att tänka. Att arbeta efter det pedagogiska året handlar om att se helheten, ha framförhållning och göra medvetna pedagogiska val.

Augusti

Barn börjar. Det pedagogiska året startar i  augusti och september, då arbetslagen börjar tänka på miljön, materialet, att observera och dokumentera vad barnen gör när de möter det nya, hur de tar kontakt och etablerar relationer. Målet är kommunikation med miljön, materialet, kamraterna , pedagogerna. De gäller för oss att se varje barn i gruppen, utmana dom och ge dom möjligheter att stimuleras.

September–november

September månad tittar arbetslaget igenom dokumentationen tillsammans och reflekterar. Vilka kompetenser har våra barn, vad är behovet? Ser vi något intressant att gå vidare med? Finns det någon gemensam nämnare? ut ifrån detta börjar arbetslagen sedan att arbeta med teman/projekt under oktober, november.

December

December  avbryter vi tillfälligt teman/projekt för att ägna oss åt traditioner. Vi pratar om julen, läser olika julsagor/böcker, vi bakar, firar lucia, julpysslar, öppnar vår julkalender, tänder ljus med mera.

Januari–mars

Januari, Barnen har varit lediga ett tag, kanske kommer också nya barn. Nu gör arbetslaget en uppföljning. Vad hände innan jul? Hur går vi vidare? Nya barn kan skolas in under hela terminen.

Februari och mars ser ut ungefär som oktober och november. Något projekt som avrundades då kanske fortsätter, eller också börjar man om på något nytt. Vid  påsk ägnar vi oss åt  påsktraditioner.

April-juni

Maj och juni  är det dags att avsluta våra tema/projekt. Vi har sammanfattat vår dokumentation. Vi uppmärksammar och firar Förskolans dag. Sist men inte minst förbereder vi inför midsommar då vi plockar blommor, klär midsommarstången, sjunger och dansar.