Bollens förskola

Måltider

Måltiderna bidrar till att ge barnen en positiv upplevelse av måltider och en naturlig inställning till mat. Vi arbetar aktivt i våra förskolor för att både maten och måltidsvanorna ska vara så bra som möjligt.

Vid varje lunch serverar vi sallad, knäckebröd, mjölk, vatten och frukt.

Maten i förskolan

Hem och familj, du som förälder, har naturligtvis det grundläggande ansvaret för barnets matvanor, men förskolan har stor möjlighet att på ett positivt sätt främja matvanorna hos ditt barn. Läs mer på Vetlanda kommuns webbplats om hur kommunen jobbar med maten i förskolanlänk till annan webbplats.

På Bollen har vi ett mottagningskök där Mona jobbar. Det innebär att vi tar emot kött, fisk och fågel från Bäckseda förskola. I vårt kök kokas potatis, ris, pasta mm och varma grönsaker. Det görs 2 olika sallader varje dag förutom soppdagar. Bröd bakas och mellanmål förbereds i köket.

Mejeriprodukter som dagligen används på förskolan är :

• Milda 70 procent (på bröd)
  • Flytande margarin/rapsolja (i matlagning)
  • Lättmjölk/mellanmjölk (som dryck)
  • Mellanmjölk (i matlagning)
  • Lättyoghurt/mellanfil
  • Vid bakning används rapsolja.

Vi försöker även hålla nere på sockerhaltiga produkter.

Frukost och mellanmål

Vissa dagar har vi frukostbuffé. Då väljer barnen själv vad de ska äta.  Barnen serverar sig själva (med viss hjälp) och bestämmer också var de ska sitta. Frukostbuffén varar mellan klockan 07.30 och 08.00 samt 08.00 och 08.30. De tidiga barnen äter först. De dagar vi inte har frukostbuffé äter vi frukost mellan klockan åtta och halv nio.

Till mellanmål äter vi oftast smörgås och mjölk.

Frukostmeny

• Måndagar: Gröt och smörgås
  • Tisdagar: Fil/yougurt och smörgås
  • Onsdagar: Gröt och smörgås
  • Torsdagar: fil/yougurt och smörgås
  • Fredagar: Vad huset bjuder på

Allergier

Här på Bollens förskola serverar inga maträtter som innehåller nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön. Det är ett gemensamt beslut för alla förskolor och skolor i Vetlanda kommun. (Handlingsplan Bra mat i förskolan och skolan).

Födelsedagar

Förskolan bjuder på ett härligt fat med olika frukter där barnet får önska sig vilken frukt dom helst vill ha.

Om ditt barn behöver specialkost måste du ansöka om det på en särskild blankett.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mona Hedström

Köksbiträde