Withalaskolan

Studie- och yrkesvägledning

SYV vägleder och informerar elever och föräldrar i samband med gymnasieval, yrkesval, prao och studiebesök.

PRAO

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering, och är ett tillfälle för eleverna att få se olika arbetsmiljöer och lära sig mer om arbetslivet.

Alla elever i Vetlanda kommun har fyra veckors prao; två på våren i årskurs 8 och två på hösten i årskurs 9.

Hur skaffar man praoplats?

Skolan erbjuder eleverna platser inom Vetlanda kommun. Eleverna får en lista med platser, och får önska platser som rangordnas. Om flera elever vill ha samma plats sker lottning.

Man kan också välja att ordna en egen plats, inom eller utanför kommunen.

Dokument PRAO

PRAOelev

Inför gymnasievalet

För att vara behörig att söka ett program måste du ha minst E i ämnena svenska, engelska, matematik, och dessutom:

• för yrkesprogram: minst E i fem ämnen (kan vara vilka ämnen som helst) = åtta ämnen.
  • För högskoleförberedande program: minst E i nio ämnen = 12 ämnen. För naturvetenskapligt program och teknikprogrammet måste kemi, biologi och fysik ingå i dessa ämnen. För ekonomi-, humanistiska eller samhällsvetenskapliga programmet måste geografi, historia, religion och samhällskunskap ingå i dessa ämnen.

Det är de behöriga eleverna med högst meritvärde som sen kommer in på valt program.

Meritvärde räknas ut av de 16 bästa betygen + ev betyg i moderna språk (B-språk) från slutbetyget:

• A = 20 p
  • B =17,5
  • C = 15 p
  • D=12,5
  • E = 10 p

Intagningspoängen varierar mellan programmen och är olika från år till år. Ju högre poäng du har, ju större chans att komma in på ditt förstahandsval!

Information på Internet

Det finns många bra länkar om gymnasievalet på Njudungsgymnasiets webbplats. Du kan också hitta information på ett antal samlingssidor. Längst ner på den här sidan hittar du en del bra länkar. Kom gärna och prata med mig om du har några frågor.

Dokument gymnasievalet

Karina Ruderfors